Gastronomija
Pjenušac iz mora – Valomet
Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
Otkrijte naš Zlatni otok – upoznajte njegove čari i bogatstva u svako godišnje doba: prokrstarite njegovim prelijepim raznolikim mjestima, posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije.
Zahvaljujući tradicionalnoj gostoljubivosti i susretljivosti vaših domaćina ali i svih otočana, koji god tip smještaja odabrali, nećete pogriješiti, a poželjeti ćete se vratiti, Zlatni otok vas zove…
Istražite Zlatni otok Krk, iskoristite njegovu blizinu i dostupnost, otkrijte njegovu bogatu povijest i tradiciju kroz prelijepe priče i zanimljivosti koje ga čine čudesnim i tajnovitim ili pak pronađite svoju omiljenu plažu prepunu zvukova, mirisa i boja…
Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
Odvažite se na avanturu života i doživite Zlatni otok kroz raznovrsnu outdoor ponudu, doživite sklad duha i tijela uz wellness programe, a kako bi doživljaj bio potpun u ponudi su i mnogobrojni izleti…
Upoznajte Zlatni otok Krk kroz kulturno-zabavnu ponudu koja se velikim djelom oslanja na tradiciju, objedinjujući prošlost i sadašnjost, outdoor manifestacije otkrivajući prirodne atrakcije otoka ili razmazite svoje nepce zahvaljujući mnogobrojnim gastro događanjima
Preuzmite naše brošure, zavirite u fotogaleriju ili video, iskoristite aplikacije koje će vam pomoći da pobjegnete negdje daleko od svega…na naš Zlatni otok, koji vas zove…upoznajte ga kroz riječ i sliku!
Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
Poljoprivredna zadruga Vrbnik je 2006. godine provela eksperiment, položivši boce pjenušca u čelične rešetkaste sanduke u more na 30-ak metara dubine. Naime, na toj dubini vlada stalna temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih, što je pogodno za fermentiranje pjenušca.
Idealna lokacija nalazi se nekih pola milje od vrbničke obale, gdje ribari ne bacaju vrše i mreže te se bocama može osigurati mir.
Rezultati su bili iznad očekivanja, morski pjenušac bio je kudikamo bolji od onoga iz podruma.
Ono što je dodatno utjecalo na kvalitetu su polumrak, mir, tišina, a u boci pod morem je i veći pritisak nego u podrumu.
Dozrijevanje pjenušca na dnu mora, u svijetu je zasada jedinstvena metoda. Valomet se radi isključivo od autohtone vrbničke žlahtine. Inače, pjenušci se obično rade od najmanje tri različite sorte, od kojih je jedna u pravilu crna, a u njih se kao dodatak stavlja malo likera čiji su sastojci tajna svakog pojedinog proizvođača. Budući da je žlahtina sama po sebi dovoljno slatkasta, u Valomet uopće ne ide liker pa je taj pjenušac potpuno suh i bez šećera.
Osim po načinu fermentacije i iznimnoj kakvoći, poseban je i po svom dizajnu. Nesvakidašnji izgled butelja, sa naslagama koralja i školjaka, rezultat je višemjesečnog boravka na dnu mora, te je odlučeno ostaviti taj prirodni dizajn.
Na svaku butelju postavljena je tek mala, ručno rađena pločica na kojoj piše „pjenušac Valomet PZ Vrbnik“.
Valomet je, dosada, nagrađen mnogobrojnim priznanjima i nagradama kako za kvalitetu tako i za izgled, odnosno dizajn.
Turistička zajednica otoka Krka
Trg sv. Kvirina 1, 51500 Krk
Tel. +385 51 221 359
Fax +385 51 222 336
visitisland@krk.hr