Gastronomija

Tradicionalna krčka jela

Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.

Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.

Tradicionalna krčka jela

Jelo od mesa s prilogom

Šurlice s gulašom od janjčića

Potrebne namirnice (za 6 osoba):
Brašna1 kg
Jaja1-2 kom.
Voda i sol po potrebi
Domaćeg sira0,2 kg

Način pripremanja

Od brašna, jaja, soli i vode zamijesiti malo tvrđe tijesto. Zatim valjati i rezati tijesto u komadiće cca 1 dkg, te ih rukama i pletaćom iglom valjanjem oblikovati u šurlicu dužine 8-10 cm. Pažljivo šurlicu skinuti s igle da ostane iznutra šuplja. Malo ih prosušiti, zatim kuhati u slanoj vodi dok omekšaju. Napomena: Šurlice se veoma omiljeno jelo na otoku Krku, i ne može se zamisliti kakva svečanost ili svatovi i slično bez šurlica. Šurlice se pripremaju i s goveđim, telećim i ovčjim žvacetom. Domaći ovčji sir obilato se troši i njegova je zadaća da konačno jelu dade dobar okus

Janjeći žvacet

Potrebne namirnice (za 6 osoba)
Janjetine2 kg
Luka0,45 kg
Svježe rajčice0,15 kg
Ulja0,18 l
Češnjak4 češnja
Vina2 dcl
Peršun, sol, papar

Način pripremanja
Na luku pirjati na porcije narezano janjeće meso uz dodatak češnjaka, rajčice, peršuna te začina.Potrebno podlijevati po potrebi, malo pobrašniti i na kraju dodati vino, odrediti količinu umaka, probati okus. Kuhane šurlice staviti u zdjelu, dodati umak i sir, i na kraju meso.
Kao prilog može se koristiti i palenta

Riblja jela

Srdelini na buzaru zi kumpirom 

(Buzara od srdelica s krumpirom)
Potrebne namirnice (za oko 8 osoba):
Srdelica2 kg
Krumpira3 kg
Svježe rajčice0,30 kg
Maslinovog ulja0,20 l  
Vina bijeloga0,30 l 
Češnjaka1 glavica
Peršin (sitno sjeckani)1 vezica
Sol, papar, lovorov list2 kom.
Listića ružmarina ili majoranapo želji


Način pripremanja
Srdelice očistimo , operemo te složimo na tacnu da se ocijede. Krumpir očistimo, operemo, narežemo na ploškice debljine oko pola cm. Sitno nasjeckamo češnjak i peršin.
Pristupimo slaganju tako da uzmemo duboku tepsiju ( pleh ), malo pouljenu, te počnemo slagati red krumpira, red sardela. Na sardele stavimo sitno nasjeckani peršin i češnjak te navedene začine, poprskamo vinom i podlijemo vodom.
Tako slažemo do vrha tepsije. Završimo s krumpirom. Tepsiju stavimo u pećnicu da se peče. Za vrijeme pečenja jelo možemo prekriti folijom ili poklopcem. Možemo služiti toplo i hladno, tj. kao predjelo ili glavno jelo.

Slatka jela

Presnac (Presnec-Presnoc)

 

Potrebne namirnice za smjesu
Mladog ovčjeg sira1 kg
Šećera0,25 kg
Brašna0,10 kg
Žumanaca6 kom.
Korica od limuna, Vanilij šećer po potrebi 
Potrebne namirnice za tijesto
Brašna0,25 kg
Šećera0,05 kg
Masti0,05 kg
Jaja1 kom.
Malo soli

Način pripremanja
Od 0,25 kg brašna, 0,05 kg šećera, 0,05 kg masti ili maslaca, 1 jaje, malo soli, zamijesi se tijesto kao za makarune i oblikuje u obliku pogače, malo odmori i valja u okrugli oblik veličine jednog većeg metalnog tanjura ili dva manja i još šire cca 30%. To tijesto služi kao plašt u koji se umota smjesa od sira.

Pripremanje smjese
Mladi sir sitno samljeti, šećer i žumance malo izmiješati, začiniti, dodati sir i brašno, lagano spojiti i staviti u pripremljeno tijesto, poravnati, tijestu djelomično rubove zatvoriti, u razmaku od 5 cm tijesto uštipnuti tj. ukrasiti, a nareckanim točkićem tijesto još na dasci izrezati.
Tako složen presnac peče se u pećnici na umjerenoj vatri dok lijepo porumeni. Posipa se prah šećerom i najčešće poslužuje hladan.
To je poznata slastica otoka Krka, i priprema se gotovo u svim mjestima na otoku po vrlo sličnoj recepturi

 

Skip to content