Gastronomija
Tradicionalna krčka jela
Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
Otkrijte naš Zlatni otok – upoznajte njegove čari i bogatstva u svako godišnje doba: prokrstarite njegovim prelijepim raznolikim mjestima, posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije.
Zahvaljujući tradicionalnoj gostoljubivosti i susretljivosti vaših domaćina ali i svih otočana, koji god tip smještaja odabrali, nećete pogriješiti, a poželjeti ćete se vratiti, Zlatni otok vas zove…
Istražite Zlatni otok Krk, iskoristite njegovu blizinu i dostupnost, otkrijte njegovu bogatu povijest i tradiciju kroz prelijepe priče i zanimljivosti koje ga čine čudesnim i tajnovitim ili pak pronađite svoju omiljenu plažu prepunu zvukova, mirisa i boja…
Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
Odvažite se na avanturu života i doživite Zlatni otok kroz raznovrsnu outdoor ponudu, doživite sklad duha i tijela uz wellness programe, a kako bi doživljaj bio potpun u ponudi su i mnogobrojni izleti…
Upoznajte Zlatni otok Krk kroz kulturno-zabavnu ponudu koja se velikim djelom oslanja na tradiciju, objedinjujući prošlost i sadašnjost, outdoor manifestacije otkrivajući prirodne atrakcije otoka ili razmazite svoje nepce zahvaljujući mnogobrojnim gastro događanjima
Preuzmite naše brošure, zavirite u fotogaleriju ili video, iskoristite aplikacije koje će vam pomoći da pobjegnete negdje daleko od svega…na naš Zlatni otok, koji vas zove…upoznajte ga kroz riječ i sliku!
Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
Potrebne namirnice (za 6 osoba): | |
Brašna | 1 kg |
Jaja | 1-2 kom. |
Voda i sol | po potrebi |
Domaćeg sira | 0,2 kg |
Način pripremanja
Od brašna, jaja, soli i vode zamijesiti malo tvrđe tijesto. Zatim valjati i rezati tijesto u komadiće cca 1 dkg, te ih rukama i pletaćom iglom valjanjem oblikovati u šurlicu dužine 8-10 cm. Pažljivo šurlicu skinuti s igle da ostane iznutra šuplja. Malo ih prosušiti, zatim kuhati u slanoj vodi dok omekšaju. Napomena: Šurlice se veoma omiljeno jelo na otoku Krku, i ne može se zamisliti kakva svečanost ili svatovi i slično bez šurlica. Šurlice se pripremaju i s goveđim, telećim i ovčjim žvacetom. Domaći ovčji sir obilato se troši i njegova je zadaća da konačno jelu dade dobar okus
Potrebne namirnice (za 6 osoba) | |
Janjetine | 2 kg |
Luka | 0,45 kg |
Svježe rajčice | 0,15 kg |
Ulja | 0,18 l |
Češnjak | 4 češnja |
Vina | 2 dcl |
Peršun, sol, papar |
Način pripremanja
Na luku pirjati na porcije narezano janjeće meso uz dodatak češnjaka, rajčice, peršuna te začina.Potrebno podlijevati po potrebi, malo pobrašniti i na kraju dodati vino, odrediti količinu umaka, probati okus. Kuhane šurlice staviti u zdjelu, dodati umak i sir, i na kraju meso.
Kao prilog može se koristiti i palenta
(Buzara od srdelica s krumpirom) | |
Potrebne namirnice (za oko 8 osoba): | |
Srdelica | 2 kg |
Krumpira | 3 kg |
Svježe rajčice | 0,30 kg |
Maslinovog ulja | 0,20 l |
Vina bijeloga | 0,30 l |
Češnjaka | 1 glavica |
Peršin (sitno sjeckani) | 1 vezica |
Sol, papar, lovorov list | 2 kom. |
Listića ružmarina ili majorana | po želji |
Način pripremanja
Srdelice očistimo , operemo te složimo na tacnu da se ocijede. Krumpir očistimo, operemo, narežemo na ploškice debljine oko pola cm. Sitno nasjeckamo češnjak i peršin.
Pristupimo slaganju tako da uzmemo duboku tepsiju ( pleh ), malo pouljenu, te počnemo slagati red krumpira, red sardela. Na sardele stavimo sitno nasjeckani peršin i češnjak te navedene začine, poprskamo vinom i podlijemo vodom.
Tako slažemo do vrha tepsije. Završimo s krumpirom. Tepsiju stavimo u pećnicu da se peče. Za vrijeme pečenja jelo možemo prekriti folijom ili poklopcem. Možemo služiti toplo i hladno, tj. kao predjelo ili glavno jelo.
Potrebne namirnice za smjesu | |
Mladog ovčjeg sira | 1 kg |
Šećera | 0,25 kg |
Brašna | 0,10 kg |
Žumanaca | 6 kom. |
Korica od limuna, Vanilij šećer po potrebi | |
Potrebne namirnice za tijesto | |
Brašna | 0,25 kg |
Šećera | 0,05 kg |
Masti | 0,05 kg |
Jaja | 1 kom. |
Malo soli |
Način pripremanja
Od 0,25 kg brašna, 0,05 kg šećera, 0,05 kg masti ili maslaca, 1 jaje, malo soli, zamijesi se tijesto kao za makarune i oblikuje u obliku pogače, malo odmori i valja u okrugli oblik veličine jednog većeg metalnog tanjura ili dva manja i još šire cca 30%. To tijesto služi kao plašt u koji se umota smjesa od sira.
Pripremanje smjese
Mladi sir sitno samljeti, šećer i žumance malo izmiješati, začiniti, dodati sir i brašno, lagano spojiti i staviti u pripremljeno tijesto, poravnati, tijestu djelomično rubove zatvoriti, u razmaku od 5 cm tijesto uštipnuti tj. ukrasiti, a nareckanim točkićem tijesto još na dasci izrezati.
Tako složen presnac peče se u pećnici na umjerenoj vatri dok lijepo porumeni. Posipa se prah šećerom i najčešće poslužuje hladan.
To je poznata slastica otoka Krka, i priprema se gotovo u svim mjestima na otoku po vrlo sličnoj recepturi
Turistička zajednica otoka Krka
Trg sv. Kvirina 1, 51500 Krk
Tel. +385 51 221 359
Fax +385 51 222 336
visitisland@krk.hr