OPG „ Pulina“ vlasnika Igora Šimunića smješteno je na samoj međi Punta i Kornića, a postoji već dugih dvadeset godina. Primarna djelatnost nam je pčelarstvo i proizvodnja proizvoda od meda. Čovjek poznaje i rabi pčelinje proizvode još od davnina, a o čemu nam govori mnoga literatura. Osim dragocjenih prehrambenih proizvoda, postoje i ostale ljekovite vrijednosti koje nalazimo u košnicama , a to su propolis, pčelinji otrov, vosak. Dakle, slobodno možemo reći da pomoću pčelinjih proizvoda čuvamo i jačamo zdravlje , a znanost koja govori upravo o toj temi zove se apiterapija. Budući je naš OPG u pravom smislu riječi obiteljski posao, tako je ljubav prema apiterapiji s godinama postajala sve izraženija i željeli smo je još više upoznati i uvesti u svakodnevni život naše obitelji ali i svih ostalih zainteresiranih pojedinaca. Ove godine krenuli smo i na stručno usavršavanje u području apiterapije , a kako bi smo bili što stručniji u onome čime se bavimo. Ovog proljeća realizirali smo ideju za koju smo se pripremali protekle dvije godine i u našem pčelinjaku izgradili API komoru. Što je API komora? API komora je drvena kućica smještena u našem masliniku.

Ulaskom u kućicu osjeti se aromatičan slatkasto drvenasti miris koji daje naslutiti kako se tu dešava nešto posebno. U njoj se nalaze tri košnice s pčelama na čijem gornjem otvoru postoje vratašca čijim podizanjem možete „zaviriti“ u košnicu (naravno preko zaštitne mrežice) i doživjeti atmosferu koja unutar košnice prevladava. Na vrhu košnice postoji otvor iznad kojega je mali uređaj koji uvlači zrak iz košnica u crijevo i do maske za inhalaciju. Korisnik se udobno smjesti u stolici ili se ispruži na ležaju, prisloni masku za inhalaciju na nos i usta te započinje inhaliranje.

Uživanje u smirujućem zujanju pčelica, dok vas zapljuskuje aromatičan miris košnice i pčela obično traje oko  30 minuta, te se  može provoditi više dana uzastopno i ponavljati nekoliko puta godišnje.

Fotografija objekta iz galerije

Kome se preporučuju inhalacije zrakom iz košnica? Prvo i najvažnije osobama koje nisu alergične na pčelinje proizvode, a potom svima onima koji gaje ljubav prema apiterapiji. Aromatičan zrak iz košnice sadrži: propolis, matičnu mliječ, pergu koja osim bjelančevina sadrži i aminokiseline, biljne hormone, faktore rasta stanica, ugljikohidrate , minerale (kalcij, kalij, magnezij, fosfor i dr.), vitamine E, rutin, mikroelemente (bakar, željezo, sumpor, cink, kobalt, zlato, titan, platinu .), vosak i nektar u isparavanju. Udisanje zraka iz košnice služi kao pomoć kod bolesti dišnog sustava (bronhitisa, alergija, astme) , migrena, za dizanje imuniteta organizma i poboljšanje općeg psihofizičkog stanja organizma, kod kardiovaskularnih bolesti, stresa, poboljšava opće stanje organizma.

Apiinhalacije se posebno preporučuju sportašima zbog povećanja plućnog volumena i relaksacije organizma. Povratne informacije naših dosadašnjih korisnika su više nego pozitivne i nadamo se da će i ubuduće biti na dobrobit korisnika. API komore su novost na našim prostorima i s ponosom možemo reći da na području primorsko- goranske županije smo jedina API komora.

 

Kontakt;
OPG ” Pulina” 
Sv. Dunata 60
Kornić
mob. 091 541 03 65 Željka Šimunić
          091 165 41 93 Igor Šimunić

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content