Grad Krk: 27. i 28. svibnja 2023., od 18.30
67. Festival folklora otoka Krka – prezentacija otočne folklorne baštine
Gradska riva
Organizatori:  Grad Krk i Centar za kulturu Grada Krka
Ulaz slobodan!

Ovogodišnje, 67. izdanje Festivala folklora otoka Krka, u njegovoj 86. obljetnici od trenutka utemeljenja davne 1935. kada je na svoje pohode otokom krenuo iz Omišlja, održat će u subotu i nedjelju, 27. i 28. svibnja, na rivi u gradu Krku. Program oba dana započinje u 18.30 sati svečanim mimohodom članova okupljenih kulturnih i folklornih društava Šetalištem sv. Bernardina, za kojim će u 19.00 sati uslijediti njihovi nastupi na centralnoj pozornici. Domaćin Festivala je Grad Krk, organizator Centar za kulturu Grada Krka, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Krka te Grad Krk i sve ostale jedinice lokalne samouprave otoka Krka. 
Nadolazeća festivalska priredba na jednom će mjestu okupiti sva otočna kulturna i folklorna društva, točnije njih 12 s više od 400 sudionika, s obzirom na to da većina udruženja okuplja članove različitih generacija, od onih najmlađih, pa sve do seniora, koji dijele zajedničku zadaću – od zaborava sačuvati našu bogatu folklornu baštinu: svirku sopela, pučko pjevanje i ples te specifičnu kulturu odijevanja.
Program Festivala, kao najstarije, ujedno i središnje priredbe svih folklornih zbivanja na otoku bit će podijeljen u dva dijela, raspoređena na dva dana, 27. i 28. svibnja, od koji će prvi okupiti odrasle, a drugi mlade folkloraše, dajući tako relevantan prikaz valoriziranja naših folklornih i tradicijskih vrijednosti. Tu se prije svega misli na pučku glazbu, netemperirani niz dvoglasja tijesnih intervala u svirci sopela i pučkom pjevanju, zatim narodne plesove – tance i jedinstvene narodne nošnje. Ovdje valja naglasiti kako je upravo dvoglasje tijesnih intervala Hrvatskog primorja i Istre, kao jedan od najspecifičnijih i najkompleksnijih stilova folklorne glazbe, uopće, 2009. godine upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Stopama ovog prepoznatljivog glazbenog izričaja, u smislu priznavanja njihove kulturne i kulturološke vrijednosti, krenuli su i krčki tanci, tradicijski plesovi otoka Krka, koji su 2010. godine dobili status kulturnoga dobra Republike Hrvatske.
Organiziranje Festivala danas, kao što je to bio slučaj i u vrijeme njegovih utemeljitelja, ide u smjeru očuvanja i promoviranja kulturnih i etnoloških dobara otoka Krka koji imaju potencijala biti vrlo zanimljivi (glazbeno i vizualno), kako domaćem, tako i stranom gostu, osobito u vrijeme kada je njihovo uvažavanje, ali i sve ono što iz toga proizlazi, podignuto na jednu višu razinu.
U prilog važnosti ove manifestacije, pored svega spomenutog, govori i njezina dugotrajnost. Polako, promaknuvši se u tradiciju, ova manifestacija, postala je specifičan turistički proizvod koji u periodu predsezone ima snagu na jednom mjestu  okupiti značajan broj posjetitelja, ali i rasplesti velik broj sudionika iz svih otočnih kulturnih i folklornih društava, i to redom: Folklornog društva Poljica (Poljica), Vrbničkog kulturnog društva Frankopan (Vrbnik), Kulturnog društva Sv. Juraj (Kras), Kulturno-umjetničkog društva Punat (Punat), Kulturnog društva Sv. Petar (Gabonjin), Kulturno-umjetničkog društva Vrh (Vrh), Folklornog društva Njivice (Njivice), Kulturno-umjetničkog društva Malinska-Dubašnica (Malinska), Kulturnog društva Ive Jelenović (Dobrinj), Kulturnog društva Šoto (Jurandvor, Baška), Kulturno-umjetničkog društva Ive Jurjević (Omišalj) i Kulturnog društva Kornić (Kornić), a njima će se na pozornici smještenoj u samome gradskom središtu svojim izvedbama pridružiti i članovi Udruge sopaca otoka Krka.

Program 67. festivala folklora otoka Krka:
 
Subota, 27. svibnja, folklorne skupine: odrasli
18.00, okupljanje sudionika
18.30, mimohod folklornih skupina Šetalištem sv. Bernardina
19.00, otvorenje Festivala 
19.15, nastupi folklornih skupina

Nedjelja, 28. svibnja, folklorne skupine: mladi
18.00, okupljanje sudionika
18.30, mimohod folklornih skupina Šetalištem sv. Bernardina
19.00, nastupi folklornih skupina; zatvaranje Festivala i primopredaja festivalske zastave