Baška, ulica Palada, 30.06. – 14.07.2023.

Za naš nacionalni identitet posebno je važno kako ćemo interpretirati našu kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre i kako ćemo upravljati prostorom.

Krk je otok izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine koju treba doživjeti. Kulturni spomenici vremenski potječu od prapovijesti do danas. Trideset izložbenih panoa na otvorenom putovati će tijekom ljetnih mjeseci na sedam atraktivnih lokacija otoka i biti pozicionirani na trgovima i rivama te nas voditi na jedinstveno vizualno putovanje prikazujući nam kadrove koje svakako vrijedi vidjeti uživo. Nabrojati ćemo samo neke od njih:

Antički park Fulfinum Mirine pored Omišlja iz 1. stoljeća, sakralni kompleks Katedrale uznesenja Marijina u Krku iz 5 stoljeća, Trg Kamplin s frankopanskim kaštelom i kvadratičnom kulom (12.st.), Crkvica sv. Krševana (9. ili 12. st.) u blizini naselja Milohnić , Crkvica sv. Dunata (12 st.) u blizini naselja Kornić (5 km od Krka), Samostan s muzejskom zbirkom u Malinskoj, Franjevački samostan na otočiću Košljun pored Punta, itd.

Zasebno mjesto u hrvatskoj povijesti zauzima ranoromanička Crkva sv. Lucije u Jurandvoru , sveto mjesto hrvatske nacionalne povijesti i kulture. U crkvi se nalazi Bašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskog jezika i književnosti, pisan hrvatskim pismom-glagoljicom (oko 1100.g.)

Svakako vrijedi vidjeti i Župnu crkvu Uznesenja Marijina iz 1325.g., s renesansnim zvonikom iz 16. st, u kojem je smješten Muzej likovnog identiteta grada Vrbnika te Etnografsku zbirku Dobrinjštine i otoka Krka kao i zbirku okamina otoka Krka.

Povijest nam ispisuje i ranoromanička crkvica, zadužbina slavnog Dragoslava iz 1100 g. u naselju Sveti Vid kao i Župna crkva sv. Stjepana, koja se kao glavna crkva Dobrinjskog kaptola spominje 1100 godine.

Uz prikaz svake destinacije na izložbenom panou posjetitelji će se putem QR coda moći povezati s matičnom turističkom zajednicom kojoj fotografija pripada te samo razgledavanje učiniti još zanimljivijim i multimedijalnim.

Autori koji će biti zastupljeni na izložbi su: Petar Trinajstić i Sanjin Ilić.

Vjerujemo da ćemo ovom atraktivnom izložbom na otvorenom mnogim posjetiteljima kulturnu baštinu otoka Krka dočarati u punom njenom obimu i ljepoti.