Malinska, 8. svibnja 2024. – Na otoku Krku, turistička sezona 2024. otvorena je s ponosom i uzbuđenjem zbog niza prestižnih nagrada i obećavajućih turističkih rezultata. Ove nagrade su plod dugogodišnjeg ulaganja, rada i predanosti svih turističkih dionika, kako direktno uključenih u turizam tako i onih indirektno povezanih s njim.

Jedna od nagrada, Zlatni medvjed, dodijeljena je na sajmu ITB u Berlinu početkom ožujka 2024. za promotivni video “Echoes of Adventure”, izrađen u suradnji s agencijom Level 52 iz Labina. Druga nagrada, Simply the Best, dodijeljena je Turističkoj zajednici otoka Krka u kategoriji destinacija godine otočne Hrvatske za 2023. godinu. Nagrada je otoku Krku dodijeljena u Biogradu na moru, u travnju ove godine, na 24. međunarodnoj poslovno – turističkoj burzi.

Obje nagrade potvrđuju prepoznatljivost i kvalitetu turističke ponude otoka Krka, koja se očituje i u statističkim podacima za predsezonu. Hoteli, kampovi i obiteljski smještaj bilježe  dobre rezultate   za ovaj dio turističke godine  što svjedoči o raznovrsnosti i atraktivnosti ponude otoka.

 

 

Kulturna razmjena

Domaćin današnjeg susreta je Interpretacijski centar DUBoak, u općini Malinska – Dubašnica, čiji su se predstavnici nedavno vratili iz Francuske, gdje su sudjelovali na Festivalu pomorske baštine “Escale à Sète”, na kojem su predstavili tradicijske barke i bogatu maritimnu baštinu Malinske – Dubašnice i otoka Krka. Zahvaljujemo im na ukazanom gostoprimstvu i čestitamo na uspješnom predstavljanju u Francuskoj.

Kontinuirani uspjeh i iščekivana događanja

Nakon zapažene turističke sezone 2023. godine, u kojoj je ostvareno preko 930 tisuća dolazaka i 5,1 milijun noćenja, otok Krk nada se još jednoj uspješnoj godini. Očekivanje nastavka trenda dobrih i rekordnih rezultata potakli su i podaci uskrsnih blagdana, s ostvarenih gotovo 6 tisuća dolazaka i više od 21 tisuće komercijalnih noćenja – izuzetni rezultati za početak nove turističke godine.

Na otoku Krku se trenutačno odmara  više od 5 tisuća gostiju, što je na razini  lanjske godine za isto razdoblje a s obzirom da su pred nama i vjerski blagdani  Spasovo (9.5.) , Duhovi (19.5.) i Tijelovo , koji ove godine pada u isto vrijeme kao i  blagdan povodom Dana Državnosti, zasigurno možemo očekivati dobre svibanjske rezultate .

Zadovoljni smo  što smo u suradnji sa gospodarstvom utjecali na vrlo dobru posjećenost  u predsezoni, u ožujku i travnju mjesecu, zahvaljujući vrlo lijepim outdoor  međunarodnim manifestacijama.

Top destinacije u pred sezoni su:  grad Krk sa cca 16.600  dolazaka i  gotovo 56.000 noćenja, Omišalj sa 16.300 dolazaka i gotovo 49.000 noćenja , Baška i Punat  sa  gotovo svaka po  6.000 noćenja i ostvarenih više pojedinačno po  16.000 noćenja, a i ostale destinacije (Malinska-Dubašnica, Dobrinj i Vrbnik) na otoku Krku  zakoračile su u sezonu sa dobrim početnim rezultatima.

Kampovi su bili najbolje popunjeni u  pred sezoni  sa ostvarenjima od  gotovo 22.000 dolazaka i više od 65.000 noćenja , hoteli sa više od 18.000 dolazaka i 51.000 noćenja, te smještaj u domaćinstvu sa 11.000 dolazaka i gotovo 45.000 noćenja.

Iako su to sve rezultati koji su u ostvarenjima dolazaka i noćenja  tek u početnim brojkama , rezultati nisu neočekivani, niti izvan planiranih ostvarenja , jer je Uskrs ove godine padao znatno ranije nego lani (31.3.i 1.4.) Za očekivati je  do kraja razdoblja ostvariti dobre fizičke pokazatelje, na razini  rekordne 2023. godine , a što je i u skladu sa održivim razvojem otoka i podizanju kvalitete  kojemu težimo.

Top 5 najjačih emitivnih tržišta u predsezoni  su :

Domaće tržište sa više od 7.000 dolazaka i  19.000 noćenja, sa učešćem od 12% u predsezoni.

Ovogodišnji početni dobri turistički rezultati na otoku Krku rezultat su temeljite pripreme i novih ulaganja u turističku infrastrukturu. Podizanje kvalitete u hotelima,  ulaganja u kampove , te ulaganja u obiteljski smještaj doprinijeli su stvaranju ugodnog i kvalitetnog iskustva za posjetitelje.

Interes za otokom Krkom raste i u predsezoni, zahvaljujući dobroj infrastrukturi za outdoor programe te kreativnim programima koje organiziraju turističke zajednice, u suradnji s gospodarstvom. TZ otoka Krka, u suradnji sa turističkim zajednicama i jedinicama lokalnih samouprava te gospodarstvom, uložila je značajne napore u aktivnosti i programe s ciljem jačanja pozicije otoka Krka kao jedne od poželjnijih turističkih destinacija u Europi, čija se ponuda temelji na doživljaju, u skladu s održivim i odgovornim razvojem.

Uz brojne programe tijekom cijele sezone, posebno želimo istaknuti neka od prošlih i nadolazećih outdoor događanja koja će obogatiti ponudu otoka Krka.
To mogu potvrditi  i gosti,  koji su se odazvali današnjem skupu, a s kojima razvijamo partnerski odnos u promicanju outdoor aktivnosti
Ispred 4Islanda MTB Croatia Tomislav Zobec
Ispred CRO Race Luka Mišović
Ispred Adventure Race Croatia  Mateja Alilović
Ispred Jump2Krk , Ivica Orlić i Marko Srdoč , Atletski klub Krk

Tijekom svibnja i u slijedećim razdobljima  sa zadovoljstvom najavljujemo slijedeće utrke:

Osim bogatog programa sportskih događanja, na otoku Krku najavljujemo i zanimljive manifestacije koje će dodatno privući brojne posjetitelje. Od tradicionalne Sense i manifestacije „Teć za sir“, za Spasovo, 9. svibnja  u Malinskoj ,  popularne Crne ovce  u Baški koja nas očekuje od 17. do 19. svibnja s bogatom gastro i zabavnom ponudom , atraktivnog Krk Music Fest-a,21. lipnja,  kao već tradicionalnog uvoda u ljeto, do otvaranja Ljetnih priredbi Krka, Festivala MIK-a,  Antički dani   u Omišlju, Malinska Walk&Taste, Festival sladoleda u Njivicama, Festival IN Vino Veritas u Puntu, Dani vina u Vrbniku, Stipanja u Dobrinju, Ribarski dani u Baški i Puntu, 500. Lovrečeva u Krku,  Dani smokava u Krku,  te konačno divnog perioda Adventa na otoku Krku gdje će se bogatim programima  uključiti gotovo sve turističke zajednice

Bogato, raznovrsno i zabavno! Sva ova događanja čine otok Krk nezaobilaznom destinacijom za posjetitelje svih uzrasta te ga pozicioniraju kao jedno od najživopisnijih i najatraktivnijih mjesta za odmor i aktivnosti u regiji.

 

TZ otoka Krka
Mr.sc. Majda Šale, direktorica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content