POPI’ I POJEDI
Popi’ i pojedi čine tri temeljna programa raspoređena u turistički značajnim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: Festival žlahtine – Razgon, Dani šurlica i Dani vina otoka Krka kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Svojim raznovrsnim programom i vrhunskom ponudom vina i tradicionalnih specijaliteta oduševljava svim čulima domaće i strane posjetitelje i učvršćuje poziciju Vrbnika kao eno i gastro središta Kvarnera.
FESTIVAL ŽLAHTINE, srpanj – Trodnevni Festival žlahtine, autohtone vinske sorte koja je proslavila Vrbnik, čine Dani otvorenih podruma i obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. U petak svoja vrata otvara vinarija Pavlomir u Novom Vinodolskom, a u subotu otvorena su vrata i svih vrbničkih podruma. Obilazak podruma moguć je i vinskim vlakićem.
Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla, a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Tom prigodom za posjetitelje i goste organizirana je radionica filcanja vune i mali sajam autohtonih proizvoda. Na brojnim izložbeno prodajnim štandovima mogu se kušati i kupiti sir, maslinovo ulje, med, smokve, eko sirupi, pekmezi, tjestenina, suhomesnati proizvodi te prirodna kozmetika i upotrebni predmeti od vune, crijepova, drva i keramike, dok je u večernjima satima predviđen kulturno-zabavni program.
DANI ŠURLICA, srpanj – U ovoj tradiocionalnoj gastro manifestaciji posjetitelj mogu uživati u poznatoj i omiljenoj ručno pripremljenoj autohtonoj tjestenini, šurlicama, na način kako se ona stoljećima priprema u vrbničkom kraju. Tijekom cijelog tjedna ugostitelji gostima pripremaju šurlice uz veliki broj različitih umaka i priloga te nude po promotivnim cijenama.
Prvog i zadnjeg dana manifestacije degustacija šurlica i vina vrbničkih vinara organizira se na glavnim trgovima Vrbnika uz prigodan kulturno-glazbeni program, prezentaciju izrade šurlica te prigodan sajam autohtonih proizvoda i suvenira.
DANI VINA OTOKA KRKA, kolovoz – treća su manifestacija u sklopu gastro-eno događaja “Popi’ i pojedi” koja se održava još od 2004. godine zadnjeg vikenda u kolovozu.
Ovaj “praznik vina” poznat je po tome da uz bogatu ponudu lokalnih vina, organizira gostovanje vinara i iz drugih hrvatskih županija. Dani su to kad se traži čaša više, pa će i ljubitelji plemenite kapljice doći će na svoje kroz degustacije vrhunske vrbničke žlahtine i kvalitetnih vina iz drugih predjela Hrvatske. Osnovnoj temi vina posvećena su stručna predavanja za vinogradare, izložba vinarske i vinogradarske opreme, degustacije za posjetitelje, te raznovrstan kulturno-zabavni program.