Događanja

Tradicionalne manifestacije

Upoznajte Zlatni otok Krk kroz kulturno-zabavnu ponudu koja se velikim djelom oslanja na tradiciju, objedinjujući prošlost i sadašnjost, outdoor manifestacije otkrivajući prirodne atrakcije otoka ili razmazite svoje nepce zahvaljujući mnogobrojnim gastro događanjima

OMIŠALJ

ANTIČKE VEČERI

Svakog ljeta, sredinom srpnja, lokalitet Mirine-Fulfinum oživi duh drevnih rimskih vremena sa već tradicionalnom antičkom večerom. Antičke večeri su jedna od najprepoznatljivijih manifestacija općine Omišalj, sve više okrenuta turistima kojima se želi skrenuti pažnju na bogatu povijest općine Omišalj, na kojoj bi joj mogle pozavidjeti i mnogo razvikanije turističke destinacije u Hrvatskoj, pa čak i na Mediteranu. Ovom manifestacijom želimo oživjeti tradicionalne običaje našega kraja te ih implementirati u turističku ponudu.

Antičke večeri su zanimljiv gastronomski ali i kulturni događaj koji posjetitelje načas vraća u drevna vremena, kada su Fulfinumom šetali Rimljani i uživali u bogatoj antičkoj trpezi. Uz svjetlost baklji, originalnu antičku glazbu, ulične zabavljače, gladijatore, rimske vojnike te cara i carevu svitu posjetitelji odjeveni u rimske toge uživaju u antičkom ugođaju. Posebnu draž Antičkim večerima pridonosi rimski logor u kojem je uprizoreno drevno doba, kao i prezentacija kovača, lončara, tkalje, užara, košarača i salona za uljepšavanje gdje su se mogle napraviti antičke frizure ili oslikati kožu kanom.

MALINSKA

SENSA – Dani sira – Gastronomska ponuda jela i proizvoda od domaćeg ovčjeg sira održava se u restoranima na području Malinske. Manifestacija je vezana uz blagdan Uzašašća. Centralno događanje je na sam blagdan Uzašašća kada se na rivi u Malinskoj održava fešta od sira uz tradicionalnu utrku mladića „Teć za sir“ te bogata gastro ponuda jela od domaćeg ovčjeg sira. Tijekom trajanja Dana sira na rivi u Malinskoj održava se sajam sira i tradicionalnih obrta.

GRAD KRK

KRČKI SAJAM-LOVREČEVA

Krčki sajam – Lovrečeva najdugovječnija je tradicijska manifestacija na sjevernom Jadranu koja se u gradu Krku održava od 16. stoljeća.

Cilj manifestacije je kroz zabavni sadržaj prezentirati bogatu kulturnu baštinu grada i otoka Krka. Manifestacija ima svoje povijesne dijelove (srednjovjekovni sajam, turniri, mačevanja i slično), tradicijske dijelove (natjecanje u ručnom rezanju pršuta, tradicijski sajam i slično), ali i suvremeniji dio te dio koji je posve moderan.

Manifestacijom se ne pokušava ponovno kreirati povijest, što je često slučaj sa sličnim programima duž naše obale, već je naglasak na spajanju tradicije i suvremenosti, budući je to jedna od okosnica turističkog brenda grada Krka.

Puno je razloga za posjet Krčkom sajmu od bogate ponude izvornih krčkih i hrvatskih proizvoda kao što su krčki sir, pršut, šurlice, žlahtina, likeri i razne druge gastro delicije, ponude rukotvorina i izvornih suvenira, sve domaće i direktno od proizvođača, jedinstvenog natjecanja u ručnom rezanju pršuta u Hrvatskoj do raznolike ponude zabavnog programa na pet lokacija.

Srednjevjekovni sajam na Trgu Kamplin vratiti će vas u doba knezova Krčkih Frankopana, a tu su i druga iznenađenja koja grad Krk pretvaraju u veliku pozornicu na kojoj se izmjenjuju programi za sve ukuse i uzraste…

PUNAT

DANI MASLINA

Gastronomska manifestacija “Dani maslina”, kao prva manifestacija u Hrvatskoj u kojoj u berbi maslina sudjeluju poglavito strani a onda i domaći turisti, traje u kontinuitetu već od 1996.godine. U začetku je to bila turistička priredba, berba maslina za strane turiste s ciljem kako produžiti turističku sezonu.

Projekt se danas sastoji od više priredbi: prigodna umjetnička izložba u galeriji “TOŠ” s tematikom vezanom uz krajolik i masline; prodajna izložba alata i strojeva potrebitih u maslinarstvu; prodajne izložbe autohtonih proizvoda (maslinovo ulje, kozji i ovčji sir, med, vino, rakija smokovača) otoka Krka i susjednih otoka, s naglaskom na maslinovo ulje, te proizvode koje nose markicu “Hrvatski otočni proizvod”.

U suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva organiziraju se pokazne rezidbe u masliniku, stručne edukacije i izobrazbe, prezentacije i kušanja ulja za maslinare, ugostitelje i kuhare, kako bi znali pravilno koristiti i prezentirati maslinovo ulje.

Priređuje se  gastronomska promenada puntarskim restoranima  uz prezentaciju sljubljivanja domaćih vina i tradicionalnih jela, a sve u svrhu širenju korištenja maslina i maslinovog ulja u svakodnevnom jelovniku, u restoranima ali i u domaćinstvima. U suradnji s ugostiteljskim objektima (hotelijerima) i uljarom organiziraju se berbe maslina, stručno vođenje i upoznavanje s procesom dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja po principu hladnog prešanja, za sve uzraste od predškolske djece do stranih turista treće životne dobi.

U većini otočkih restorana mogu se kušati različiti domaći specijaliteti, ovisno o kojem sezonskom razdoblju se radi, izdvajamo:
Dani šparoga – travanj
Dani mlade krčke janjetine – travanj-lipanj
Dani lignji – listopad
Dani bakalara – prosinac

BAŠKA

RIBARSKI DAN

Mala mjesta često u sebi kriju velike tradicije, a Baška zasigurno nije iznimka zahvaljujući upravo manifestaciji „Ribarski dan“.

Još od 1910. godine i prvih natjecanja u povlačenju mreža među mještanima, razvija se manifestacija „Ribarski dan“, koja svake godine oduševljava brojne posjetitelje koji se kroz nju uključuju u dugotrajnu tradiciju i baštinu Baške te je kao takva postala nezaobilazan dio turističke ponude.

Glazba i mnoštvo edukativnih i zabavnih aktivnosti za sve generacije svake godine ispuni tradicionalni „Ribarski dan“ dobrim raspoloženjem u posebnom ribarskom duhu.

CRNA OVCA

Crna ovca jedinstveni je festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, kulture i sporta u Baški, na otoku Krku. Uz specijalitete autohtone bašćanske janjetine, brojni posjetitelji uživaju u programu koji uključuje koncerte, izložbe i bogatu gastronomsku ponudu.

VRBNIK

POPI’ I POJEDI

Popi’ i pojedi čine tri temeljna programa raspoređena u turistički značajnim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: Festival žlahtine – Razgon, Dani šurlica i Dani vina otoka Krka kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Svojim raznovrsnim programom i vrhunskom ponudom vina i tradicionalnih specijaliteta oduševljava svim čulima domaće i strane posjetitelje i učvršćuje poziciju  Vrbnika kao eno i gastro središta Kvarnera.

FESTIVAL ŽLAHTINE, srpanj – Trodnevni Festival žlahtine, autohtone vinske sorte koja je proslavila Vrbnik, čine Dani otvorenih podruma i obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. U petak svoja vrata otvara vinarija Pavlomir u Novom Vinodolskom, a u subotu otvorena su vrata i svih vrbničkih podruma. Obilazak podruma moguć je i vinskim vlakićem.

Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla, a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Tom prigodom za posjetitelje i goste organizirana je radionica filcanja vune i mali sajam autohtonih proizvoda. Na brojnim izložbeno prodajnim štandovima mogu se kušati i kupiti sir, maslinovo ulje, med, smokve, eko sirupi, pekmezi, tjestenina, suhomesnati proizvodi te prirodna kozmetika i upotrebni predmeti od vune, crijepova, drva i keramike, dok je u večernjima satima predviđen kulturno-zabavni program.

DANI ŠURLICA, srpanj – U ovoj tradiocionalnoj gastro manifestaciji posjetitelj mogu uživati u poznatoj i omiljenoj ručno pripremljenoj autohtonoj tjestenini, šurlicama, na način kako se ona stoljećima priprema u vrbničkom kraju. Tijekom cijelog tjedna ugostitelji gostima pripremaju šurlice uz veliki broj različitih umaka i priloga te nude po promotivnim cijenama.

Prvog i zadnjeg dana manifestacije degustacija šurlica i vina vrbničkih vinara organizira se na glavnim trgovima Vrbnika uz prigodan kulturno-glazbeni program, prezentaciju izrade šurlica te prigodan sajam autohtonih proizvoda i suvenira.

DANI VINA OTOKA KRKA, kolovoz – treća su manifestacija u sklopu gastro-eno događaja “Popi’ i pojedi” koja se održava još od 2004. godine zadnjeg vikenda u kolovozu.

Ovaj “praznik vina” poznat je po tome da uz bogatu ponudu lokalnih vina, organizira gostovanje vinara i iz drugih hrvatskih županija. Dani su to kad se traži čaša više, pa će i ljubitelji plemenite kapljice doći će na svoje kroz degustacije vrhunske vrbničke žlahtine i kvalitetnih vina iz drugih predjela Hrvatske. Osnovnoj temi vina posvećena su stručna predavanja za vinogradare, izložba vinarske i vinogradarske opreme, degustacije za posjetitelje, te raznovrstan kulturno-zabavni program.

ŠILO

ROKOVA

Pošast kuge, koja je sredinom 19. stoljeća poharala dobar dio dobrinjskog kraja, označila je početak štovanja svetog Roka u Šilu. Zavjetna procesija koja svakog 16. kolovoza, na svečev blagdan kreće iz Polja prema crkvi u Šilu, postala je temelj obilježavanja Dana Šila, koji se slavi upravo na blagdan sveca kojeg su u epidemiji kuge zazivali naši preci.

Dan Šila, „Rokova“, počinje jutarnjom budnicom u 7 sati, potezanjem mreže migavice, te se ulov iz mreže priprema i djeli svim posjetiteljima uz čašu vrbničke žlahtine,  nastavlja se već spominjanom procesijom u popodnevnim satima, te završava u noćnim satima feštom i vatrometom.
Popratna je manifestacija stoljeće stari „Plivački maraton Šilo – Crikvenica“, koji se održava dan uoči Rokove, na Veliku Gospu u organizaciji TZG Crikvenice sa startom sa parapeta iz Šila.

Skip to content