-

Gastronomija

Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.

Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.

Gastronomija

Ugodno oku, ukusno nepcu

Svi stranci koji su dolazili na otok, uočavali su njegove prednosti. Tijekom burne povijesti otkrivali njegovo bogatstvo i nastojali ga maksimalno iskoristiti. O bogatstvu otoka i pojedinog njegovog predjela, najbolje govore dodijeljeni mu epiteti. Tako Rimljani grad Krk nazivaju „presjajnim gradom Krčana“ a venecijanski providuri otok nazivaju „sretnim i zlatnim“. Legenda kaže da se janjetina s otoka Krka posluživala na poznatim Neronovim gozbama u Rimu.

Uz domaće maslinovo ulje i vinski ocat, u pripremi otočnih jela uglavnom prevladavaju začini i dodaci koji se mogu naći na otoku, kao lovorov list, ružmarin, češnjak, mladi luk, sol, peršin, rajčica, maslina, mrkve…
Na otoku Krku ljudski je vijek nerijetko iznadprosječno dugačak. Legendu o području obdarenom bogatstvom prirode, blagoj klimi i laganoj mediteranskoj prehrani, brojni otočni stogodišnjaci pretvaraju u stvarnost. Tajna dugovječnosti leži i u „eliksiru mladosti, zdravlja i ljepote“, kojeg na otoku Krku ima u izobilju-potvrdit će vam otočani, misleći pritom na maslinovo ulje-neizostavan dodatak autohtonim i nacionalnim gastro specijalitetima.

Svježa riba, škampi i drugi rakovi i školjke i danas su nezamjenjivi u domaćoj kuhinji otočana, kao i mnoge vrste priloga od povrća. Blagdanski objed gotovo uvijek će uključiti i jela od domaćeg tijesta (šurlice, makaruni,njoki) s različitim umacima. Posebno je cijenjena krčka janjetina, domaći ovčji sir i pršut.

Zasladite se posebnom otočnom slasticom od ovčjeg sira, čiji naziv varira od mjesta do mjesta – presnac, presnec, presnoc.
Sva se ta izvorna krčka jela nudi na jelovnicima stotinjak otočkih restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata, koji uz to također pripremaju i nude jela internacionalne kuhinje.
U znaku domaćih specijaliteta su i tradicionalne manifestacije:

– Dani vina u Vrbniku

– Dani smokava u otočnim ugostiteljskim objektima

– Dani šurlica i šparoga  u travnju

– Dani janjetine i sira u svibnju.

Gastronomska ponuda jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.
Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li s otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.
I upamtite: ponude li vas otočani rakijom i suhim smokvama, poželjeli su vam iskrenu dobrodošlicu i prema legendi predodredili za dug, sretan život.

Skip to content