Gastronomija

Pjenušac iz mora – Valomet

Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.

Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.

Poljoprivredna zadruga Vrbnik je 2006. godine provela eksperiment, položivši boce pjenušca u čelične rešetkaste sanduke  u more na 30-ak metara dubine. Naime, na toj dubini vlada stalna temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih, što je pogodno za fermentiranje pjenušca.

Idealna lokacija nalazi se nekih pola milje od vrbničke obale, gdje ribari ne bacaju vrše i mreže te se bocama može osigurati mir.
Rezultati su bili iznad očekivanja, morski pjenušac bio je kudikamo bolji od onoga iz podruma.

Ono što je dodatno utjecalo na kvalitetu su polumrak, mir, tišina, a u boci pod morem je i veći pritisak nego u podrumu.

Dozrijevanje pjenušca na dnu mora, u svijetu je zasada jedinstvena metoda. Valomet se radi isključivo od autohtone vrbničke žlahtine. Inače, pjenušci se obično rade od najmanje tri različite sorte, od kojih je jedna u pravilu crna, a u njih se kao dodatak stavlja malo likera čiji su sastojci tajna svakog pojedinog proizvođača. Budući da je žlahtina sama po sebi dovoljno slatkasta, u Valomet uopće ne ide liker pa je taj pjenušac potpuno suh i bez šećera.

Osim po načinu fermentacije i iznimnoj kakvoći, poseban je i po svom dizajnu. Nesvakidašnji izgled butelja, sa naslagama koralja i školjaka, rezultat je višemjesečnog boravka na dnu mora, te je odlučeno ostaviti taj prirodni dizajn.
Na svaku butelju postavljena je tek mala, ručno rađena pločica na kojoj piše „pjenušac Valomet PZ Vrbnik“.

Valomet je, dosada, nagrađen mnogobrojnim priznanjima i nagradama kako za kvalitetu tako i za izgled, odnosno dizajn.

Skip to content