Gastronomija

Vrbnička Žlahtina

Gastronomska ponude jedan je od aduta krčkog gostoprimstva i turizma.

Nazdravite Vrbničkom žlahtinom, a želite li sa Zlatnog otoka ponijeti gastro suvenir, neka to bude domaća rakija i suhe smokve.

Vrbnička žlahtina kvalitetno je suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte, žlahtina bijela.

Ova sorta je specifična po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju. U Vrbniku je uz zadrugu nekoliko proizvođača vina. Vrbnik i Žlahtina danas su sinonim jer ona jedino tamo i uspijeva.

Ta sorta stigla je na otok Krk 80-tih godina 19.stoljeća, a u Vrbničko polje tek između dva svjetska rata. Ime vina žlahtina potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit.

To je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Svježina, kakvu mu može dati samo oštrija klima, karakteristika je sjevernog podneblja Jadrana kojemu se ova loza prilagodila, ali i sjevernih položaja vinograda na samom Krku. Naime, na sjevernim dijelovima otoka uglavnom  prevladavaju bijele sorte: uz žlahtinu (Vrbnik) tu je i Malvazija istarska, Draganela, Opačevina i druge.

Od svih se žlahtina  naročito ističe svojim specifičnim mladenačkim bouquetom. Sve glavne osobine sorte sačuvane su u tom vinu vrlo ljupkog i živahnog okusa koje sadrži 11 % alkohola.

Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Proizvođači Vrbničke žlahtine

Frajona d.o.o.

Katunar Vinarija d.o.o.

Kuća vina Ivan Katunar

Poljoprivredna zadruga “Gospoja”

Poljoprivredna zadruga “Vrbnik”

Ugostiteljstvo i turizam “Nada”

Vinarija Šipun

Skip to content