U godini velikih priznanja za Kvarner svakako je i pristupanje poslovnoj platformi Europske regije gastronomije. Činom potpisivanja ugovora TZ Kvarnera uvela je Kvarner u Europsku regije gastronomije 2026. godine.

Značaj gastronomije, kao jedan od važnih motiva dolazaka gostiju na Kvarner,  istaknuto je u svim strateškim dokumentima od nacionalne, regionalne i posebice novog Akcijskog plana razvoja gastronomije Primorsko-goranske županije, pa do lokalne razine i promocije eno-gastronomije kojom se promiče lokalna hrana, kultura, kvaliteta i održivi razvoj.

Zahvaljujući nizu aktivnosti u području razvoja i promocije gastronomije koju provodi TZ Kvarnera kao što su Kvarner Gourmet, Kvarner Food, Kvarner Wines, ugostitelji i vinari s područja Kvarnera u sve većem broju dobitnici su oznaka kvalitete za raznovrsnu ponudu, kreativnost i za izvornost prehrambenih proizvoda.

Upravo su ovih dana, točnije 20. lipnja 2023. godine na svečanoj promociji gastronomskog vodiča Gault&Millau u Kastvu, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov i direktorica Gault&Millau Hrvatska Ingrid Badurina Danielsson dodijelile priznanja chefovima najboljih restorana Kvarnera.

Priznanja za oznaku izvrsnosti te uvrštavanje u gastro vodič dodijeljeno je na promociji vodiča Gault@Millau za Kvarner, a u kojem se našlo 80-tak restorana i 10 vinarija Primorsko-goranske županije.

Posebno vesele podaci iz vodiča, a koji upućuju da se na popisu takvo vrijednog gastronomskog vodiča nalaze i ugostitelji i vinari s otoka Krka.

Razvoj gastronomske ponude na otoku Krku odvijao se uz razvoj duge turističke tradicije, njegujući tradiciju, običaje, autohtonost, ali spremnost za iskorak.

Otok Krk ili Zlatni otok kako ga još iz doba antike nazivaju zbog njegove ljepote, ugodne klime postao je poželjna i jaka turistička destinacija. Danas je sve više i prepoznatljiv i po svojoj gastronomskoj ponudi, koja se sve više temelje na izvornosti i tradicionalnosti, upotrebom namirnica uzgojenih na otoku Krku. Kvarnerski škampi, otočna janjetina, svježa riba, maslinovo ulje, pršut, ovčji sir, vino, med i samoniklo bilje glavni su aduti krčkih jela.

Plemenita kapljica Vrbničke žlahtine kao i jedinstveni pjenušac Valomet savršeno se sljubljuje s mediteranskom kuhinjom i jedno je od omiljenih i nagrađivanih hrvatskih vina s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Danas je otočna, krčka tradicionalna kuhinja, sve više u ponudi jelovnika ugostitelja, a prezentirana na suvremen i kreativan način zadržala onu svoju originalnost i autentičnost.

U prvom izdanju renomiranog svjetskog gastronomskog vodiča našli su se sljedeći ugostitelji i vinari s otoka Krka:

GOLDEN ROSE, Krk
Chef Marko Popović
restoran u sklopu hotela Bor u gradu Krku

VILA ROVA, fine dining restoran, Malinska
Chef Marin Pleše

PRIMORSKA KOLIBA, bistro, Malinska
Chef Bruno C. Vagner
Sommelier Marko Iskra

KONOBA PUD BREST, konoba, Milohnići (grad Krk)
Chefs Karlo Depikolozvane&Lovro Peričić

RIVICA, restoran, Njivice
Chef Igor Eržen

9 BOFORA, bistro, Punat
Chef Kristina Mrakovčić

GOSPOJA, restoran/konoba, Vrbnik
Chef: Damir Grgić
Pastry chef Dalibor Rendulić
Sommelier Dinka Brusić

NADA, restoran, Vrbnik
Tim chefova

VINARIJE OTOKA KRKA

KATUNAR ESTATE WINERY, VRBNIK

 GOSPOJA, VRBNIK

 KUĆA VINA IVAN KATUNAR, VRBNIK

 VINARIJA ŠIPUN, VRBNIK

 PZ VRBNIK, VRBNIK

 VINARIJA NADA, VRBNIK

 

Čestitamo svim nagrađenima i želimo i daljnje uspjehe i nagrade!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content